• Non EU

Stedelijk Museum 1971 .:. Oskar Schlemmer

155492
[Schlemmer, Oskar]Oskar Schlemmer. Amsterdam 1971.
18,00 CHF
Menge

  Datenschutz

Ich verkaufe Bücher, nicht Ihre Daten

  Versandkosten

Keine Lieferungen in die EU!

  Google Mail

Gmail blockiert meine automatischen Antworten - Kommunikation mit Gmail User:innen ist eingeschränkt

Beschreibung
[Schlemmer, Oskar]
Oskar Schlemmer. Amsterdam: Stedelijk Museum, 1971. 16 Seiten mit Abbildungen. Kartoniert / geheftet. 4to. 90 g
* Catalogus nr. 495. - Ausstellung prentenkabinett Stedelijk Museum Amsterdam, 23.1.-28.2.1971. Text holländisch
Bestell-Nr.155492
Stedelijk Museum 1971 | Kunstausstellung | Ausstellungskatalog

Het Folkwangmuseum in Essen verstrekte in 1928 aan Oskar Schlemmer de opdracht een cyclus van negen wandschilderingen te maken in de ronde zaal waarin in het midden een fontein stond met beelden van George Minne.
Er ontstonden drie versies van ontwerpen waarvan de laatste in 1931 uitgevoerd werd. In 1933 werden de negen grote schilderingen als 'ontaard' in beslag genomen en zijn sedertdien spoorloos. Gelukkig zijn talloze schetsen en voorstudies en een aanzienlijk aantal ontwerpen op ware grootte bewaard gebleven. Deze laatsten zijn op transparant papier gemaakt van ongeveer 2.50 x1.50 m en zijn zeer kwetsbaar. Zij bevinden zich in de verzameling van de Staatsgalerie te Stuttgart.
Dat het Folkwangmuseum het plan had een grote tekeningententoonstelling van Oskar Schlemmer te organiseren waarvan deze Folkwangontwerpen het middelpunt vormden, ligt voor de hand. Dat plan is eind 1970 gerealiseerd en wij zijn bijzonder verheugd dat het Stedelijk een kleine selectie van deze tentoonstelling in Amsterdam kan tonen.
Onze bijzondere dank gaat uit naar mevrouw Tut Schlemmer voor haar gulle medewerking, naar de heer D. Honisch die de tentoonstelling in Essen organiseerde en ons het werk zeer vergemakkelijkte en naar de heer P. Beye van de Staatsgalerie te Stuttgart voor het uitlenen van enkele prachtige kleine tekeningen en aquarellen. Ook zijn wij de Dr. Cantz'sche Druckerei te Stuttgart dankbaar voor het beschikbaar stellen van het afbeeldingsmateriaal voor deze catalogus.

De citaten, dagboekfragmenten, biografie en gegevens over de tentoongestelde werken zijn overgenomen uit de catalogus Oskar Schlemmer, Folkwangmuseum, Essen 1970

Alle werken zijn het eigendom van mevrouw Tut Schlemmer, tenzij anders vermeld
Artikeldetails
155492
1 Artikel